Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

(completed)Sani festival στη Σάνη Χαλκιδικής



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Jazz on the Hill and Sounds of the World 


H μαγεία είναι δεδομένη. Γι’ αυτό κάθε χρόνο το Sani Festival επινοεί κάτι νέο, κάτι που να μπορεί να μας ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά, ακόμα πιο μουσικά. Η Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival από το 1996, ιθύνων νους του καλλιτεχνικού προγράμματος και των θεματικών ενοτήτων του, μιλά γι’ αυτό με πάθος: «To φεστιβάλ είναι για μας μια διαρκής ερώτηση και συνεχής αναζήτηση για το ρόλο των επιλεγμένων καλλιτεχνών σ’ ένα πολιτιστικό τοπίο το οποίο συνεχώς αλλάζει», λέει. «Σ’ αυτό το πλαίσιο, μας γεννάται μια διάθεση να παίρνουμε όλο και μεγαλύτερα ρίσκα, να αγκαλιάζουμε το άγνωστο...». Κάπως έτσι οδηγήθηκε στην ιδέα των αφιερωμάτων σε σπουδαία jazz labels, αρχής γενομένης το 2006 μ’ αυτό στη γερμανική ECM, η οποία διακρίθηκε παγκοσμίως για την υψηλή ποιότητα των μουσικών της εκδόσεων, ενώ φέτος, πιστή στην προσπάθεια στήριξης της αξιόλογης ευρωπαϊκής σκηνής της τζαζ, ετοιμάζει αντίστοιχο αφιέρωμα στην έταιρη γερμανική δισκογραφική, την ACT, που έχει διακριθεί και βραβευθεί για το roster της.

Jazz on the Hill–  Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες της δισκογραφικής εταιρείας ACT
16-18 Ιουλίου 2010

Με την επιθυμία να χαράξει ένα νέο δρόμο στη λεωφόρο της τζαζ, ο Siggi Loch δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 την ACT, κάνοντας ξεκάθαρο από την αρχή πως σκοπός του ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα των μεγάλων ανεξάρτητων labels της Αμερικής, που έκαναν την τζαζ μύθο.

Η ιδέα του γεννήθηκε όταν είδε για πρώτη φορά live τον Sidney Becket, το 1955 στο Ανόβερο. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, στη Γερμανία, που η τζαζ ήταν πάντα μεγάλη αγαπημένη, ένας νέος τζαζ θρύλος γεννήθηκε με το όνομα της εταιρείας του. Διακόσιες κυκλοφορίες μετά, με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα στον κόσμο, ο στόχος του Loch έχει επιτευχθεί: «Επιλέγω με δυο κριτήρια», εξηγεί ο γκουρού της νέας τζαζ. «Το ένα είναι καλλιτέχνες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί μας, οι σπουδαίοι δημιουργοί, και το άλλο ονόματα που ο κόσμος θα μιλά γι’ αυτά στο μέλλον. Είναι όλες μουσικές που ακούγονται από ανθρώπους με ανοιχτά μάτια και αυτιά και, κυρίως, μυαλό». Κι αν για τον ίδιο αυτό είναι ευτυχία, για τους εκατομμύρια ακροατές των επιλογών του είναι αληθινή τύχη.

Πρόγραμμα Jazz on the Hill
Παρασκευή 16 Ιουλίου 21.30 Nils Landgren Funk Unit
Σάββατο 17 Ιουλίου 21.30  Youn Sun Nah
Σάββατο 17 Ιουλίου 22.30  Viktoria Tolstoy Group
Κυριακή 18 Ιουλίου 21.30,  Mare Nostrum – Jan Lungren, Paolo Fresu, Richard Galliano

Sounds of the World

23-25 Ιουλίου 2010

Η δεύτερη θεματική ενότητα του Sani Festival, Sounds of the World, (23-25 Ioυλίου) είναι αφιερωμένη στη νέα μουσική σκηνή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Βραζιλίας, όπως αυτή επηρεάστηκε από τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ υποδέχεται την Céu τραγουδίστρια των Grammys και των υψηλών θέσεων στα charts, που αιχμαλώτισε κοινό και κριτικούς, οι οποίοι την έχουν χαρακτηρίσει «το μέλλον της βραζιλιάνικης ποπ μουσικής», και το πορτογαλλικό γκρουπ Deolinda, με μουσικές επιρροές από όλους τους σημαντικούς καλλιτένες της παραδοσιακής μουσικής της χώρας, απότην αλησμόνητη Amalia Rodrigues μέχρι τους Madredeus, οι οποίοι τραγουδούν fados, όχι όμως στην κλασική τους μορφή: Τα fados των Deolinda βρίσκουν το θετικό μέσα στα αρνητικά, έχουν χρώμα και διάθεση, αποτελούν ένα σπάνιο μουσικό μείγμα τζαζ, ποπ, σάμπα, χαβανέζικων ήχων αλλά και ρεμπέτικου, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση που συστήνονται για πρώτη φορά ζωντανά στο ελληνικό κοινό σε μια και μόνη αποκλειστική εμφάνιση.

Tην ενότητα Sounds of the World αγκαλιάζουν οι Giulia y los Tellarini, το συγκρότημα που συνέθεσε τη μουσική για την ταινία «Vicky Christina Barcelona» του Woody Allen και το οποίο θα μεταφέρει τους ονειρικούς του ήχους στη σκηνή του Sani Festival, στο Λόφο της Σάνης, στις 25 Ιουλίου.

Ίσως, τελικά, να είναι η ίδια η διάθεση των διοργανωτών το μυστικό συστατικό του Sani Festival, που μεταδίδεται αναπόφευκτα στο κοινό του, κατά τη διάρκεια αυτής της ετήσιας γιορτής πάνω σε ένα λόφο, δίπλα σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, σε μια ξεχωριστή τοποθεσία. Αλλά όχι μόνο σε μία: στην καρδιά του μουσικού χάρτη της χώρας, και στις καρδιές των φίλων της μουσικής και των τεχνών που, χρόνια τώρα, παρακολουθούν με ενθουσιασμό τις εκδηλώσεις του.

Πρόγραμμα Sounds of the World
Παρασκευή 23 Ιουλίου 21.30 Deolinda
Σάββατο 24 Ιουλίου 21.30 Céu
Κυριακή 25 Ιουλίου 21.30 Giulia y los Tellarin

Αύγουστος


EIKAΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δανάη Στράτου "Breathing Circle"

1 Αυγούστου
Bάση του Λόφου της Σάνης, 21:30
________________________ 


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athena Andreadis

2 Αυγούστου
Λόφος Σάνης, 21:30

________________________ 


XOΡΟΣ

Χοροθέατρο Ροές
"Ηλέκτρα Αυτουργός"

9 Αυγούστου
Λόφος Σάνης, 21:30
________________________


ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μαρία Φαραντούρη &
Μάρθα Φριντζήλα


16 Αυγούστου
Λόφος Σάνης, 21:30
________________________ 


SANI CLASSIC
22 - 31 Αυγούστου
Σινεμά Ορφέας 20:30

Συναυλία για ντουέτο κιθάρας
Κυριακή Κόντη, Θανάσης Παύλου

22 Aυγούστου

Συναυλία για φωνή και άρπα
Ζηνοβία-Μαρία Ζαφειριάδου,

Tina Zerdin
23 Αυγούστου

Συναυλία για βιολί και πιάνο
Στέλιος Χατζηιωσηφίδης, Νίκος Ζαφρανάς

24 Αυγούστου

Συναυλία για φωνή, φλάουτο και πιάνο
Les Dames Desheritees

29 Αυγούστου

Συναυλία για κλαρινέτο, βιολοντσέλο και πιάνο
Βαρβάδα Βενετικίδου,  Jean-Cristophe Charron,
Λίλα-Μυρτώ Μανώλα 

30 Αυγούστου

Ρεσιτάλ πιάνου
Νίκος Κυριόσογλου

31 Αυγούστου


cine orfeas



Leto Ensemble
Cine Orfeas
20.08 - 20:00
Είσοδος ΕλεύθερηWood Quartet
Cine Orfeas
21.08 - 20:00
Είσοδος ΕλεύθερηPerformers Quartet
Cine Orfeas
27.08 - 20:00
Είσοδος ΕλεύθερηΕύη Γιαμοπούλου & Κωστής Ρασιδάκις
Cine Orfeas
28.08 - 20:00
Είσοδος ΕλεύθερηΒαρβάρα Γύρα
Cine Orfeas
03.09 - 20:00
Είσοδος ΕλεύθερηΙωάννης Ανδρόνογλου
Cine Orfeas
04.09 - 20:00
Είσοδος Ελεύθερη

πηγή www.sanifestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου