Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

(completed)ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ


Το Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2010

Αναλυτικά, ολες οι εκδηλώσεις

















ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
ΚΑΣΤΡΟ – ΩΡΑ: 21.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘEΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ SCORPIONS
ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΩΡΑ: Οι ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 18.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων άρχισε το ταξίδι της στο χώρο της μουσικής.
Δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, 14 δισκογραφικές παραγωγές, δύο χρυσούς δίσκους, περισσότερα από 100 έργα που έχουν γραφτεί για αυτήν, δεκάδες συνεργασίες με σημαντικούς ανθρώπους τόσο από το χώρο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και από το χώρο του Ελληνικού τραγουδιού είναι ένας πολύ σύντομος απολογισμός της μέχρι τώρα παρουσίας της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας και οχι μόνο. Αυτά τα χρόνια, αυτή την γεμάτη με καλλιτεχνική δραστηριότητα πορεία, γιορτάζει η ορχήστρα με μια συναυλία που διοργανώνεται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στις 12 Ιουνίου.
Μια συναυλία όπου θα συμμετάσχουν ερμηνευτές, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες που την τίμησαν, την εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί της στιγμές. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν οι ερμηνευτές: Tάνια Tσανακλίδου, Eλένη Tσαλιγοπούλου, Δημήτρης Μπάσης, Eλένη Πέτα, Κώστας Μακεδόνας, Kώστας Θωμαΐδης , Φωτεινή Δάρρα, Xρήστος Θηβαίος, Σία Κοσκινά, Σπύρος Κλείσσας και
οι συνθέτες: Μίμης Πλέσσας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Aνδρέου, Θοδωρής Οικονόμου.
Στην συναυλία επίσης θα συμμετάσχει και η Πέμη Ζούνη
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα γίνει απονομή Χρυσού Δίσκου στην Ορχήστρα και στους ερμηνευτές από την εταιρία Legend για την δισκογραφική παραγωγή της Ορχήστρας «Τραγούδια κάτω από το φεγγάρι». Την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Θανάσης Τσιπινάκης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ: «ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Τα υπέροχα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, ζωντανεύει με τη ζεστή καθάρια φωνή του ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, δίνοντάς μας την δυνατότητα μιας μικρής μουσικής απόδρασης στο κοντινό μας παρελθόν. Μια παράσταση, που επιθυμεί να μας αποφορτίσει από τη μιζέρια και το αίσθημα κατωτερότητας και ηττοπάθειας του καιρού μας. Μια γιορτή! Το αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα με τίτλο «Θα τραγουδήσω για σένα» θα περιέχει video και αφήγηση.
Τραγούδι-Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος
Συμμετέχει επταμελής λαϊκή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Ζαφειρόπουλου
Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης Ανέστης, Γιώργος Κοκκινάρης, Δημήτρης Κούστας, Γιώργος Μπαράκος, Γιώργος Ρούλος και Χάρης Γιαννόπουλος.
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΖΑΖ
JAZZ+ΠΡΑΞΕΙΣ
Για τρεις μοναδικές βραδιές τη Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουνίου και ώρα 21.30 το φιλόδοξο πρόγραμμα του τριημέρου φέρνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου κορυφαία ονόματα τεράστιου καλλιτεχνικού διαμετρήματος που μεσουρανούν στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τρία εκλεκτά συγκροτήματα που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη στη φόρμα του τρίο από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική. Τα δύο μάλιστα από αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκλειστικά για το «Jazz+Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΩΡΑ: 21.30
Michael Hornstein Trio
Michael Hornstein(σαξόφωνο)
Walter Lang(ηλεκτρικό πιάνο)
Walter Bittner(ντραμς – ηλεκτρονικά)
* Με τη συνεργασία του Goethe Zentrum Patras-Goethe Institut
Διακεκριμένος Γερμανός άλτο σαξοφωνίστας, συνθέτης και μουσικός παραγωγός ο Michael Hornstein είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της προοδευτικής ευρωπαϊκής τζαζ.
Mαζί του θα εμφανιστεί στο ηλεκτρικό πιάνο ο σπουδαίος Γερμανός πιανίστας Walter Lang, μέλος του θαυμάσιου Trio Elf και ο Walter Bittner στα ηλεκτρονικά και στα ντραμς. Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει τζαζ στάνταρντς σε απρόβλεπτες διασκευές και συνθέσεις του Michael Hornstein από το άλμπουμ «Westend».
Συγκεκριμένα θα ακουστούν θρυλικά αυθεντικά κομμάτια όπως τα «Pink Panther» του Henry Mancini, «Round About Midnight» του Thelonious Monk, «Take Five» του Desmond, «Summertime» του George Gershwin, «Bags Groove» του Μ. Jackson, «Besame Mucho» του Velasquez, από τη ζωντανή ηχογράφηση «Summertime Opium», καθώς και οι σημαντικότερες συνθέσεις του Hornstein.
Η μουσική του συχνά εμπλουτίζεται με στοιχεία minimal, ambient κινηματογραφικής μουσικής, της παράδοσης του John Coltrane , αλλά και έθνικ επιρροών. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως τους Sunny Murray, Al Porcino, Albert Mangelsdorff, Udo Lindeberg, Hecton Martignon, Blank & Jones, Billy Hart, Fred Bracefut, Gary Peackock, Bonner, Sandra Key, Joe Madrid και το 2008 με μέλη των Βuena Vista Social Club στην Κούβα εμφανίστηκε στη συλλογή «Café Del Mar Vol 14» με το κομμάτι «Carma».
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΩΡΑ: 21.30
Lars Danielsson “Tarantella”
Lars Danielsson(κοντραμπάσο-τσέλο)
Σταύρος Λάντσιας(πιάνο-ντραμς)
John Parricelli(κιθάρα)
* Για πρώτη φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
Ο διάσημος Σουηδός κοντραμπασίστας, τσελίστας και συνθέτης Lars Danielsson στο απόγειο της καριέρας του θα παρουσιάσει επιλεγμένες στιγμές της δουλειάς του και το πρόσφατο αριστουργηματικό άλμπουμ του «Τarantella», που αποθεώθηκε από το κοινό και τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Μαζί του ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας και ντράμερ Σταύρος Λάντσιας και ο διακεκριμένος κιθαρίστας John Parricelli, που θα συμπράξουν ειδικά για τις ανάγκες του τριημέρου της τζαζ.
Το 1985 ίδρυσε ένα κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα David Liebman (συνεργάτη του Miles Davis), τον πιανίστα Bobo Stenson και τον θρυλικό ντράμερ της ECM Jon Christensen, που κέρδισε την αναγνώριση και πλήθος βραβείων κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας. Εκτός από την τζαζ το παίξιμό του εκτείνεται στη συμφωνική μουσική και τη μουσική των Big Bands.
Συνεργάστηκε με τη Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας σαν συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός, Ήταν διευθυντής και συνθέτης στο Jazz Baltica Ensemble για δύο χρόνια. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ και όχι μόνο: John Scofield, Michael Brecker, Jack Dejohnette, Billy Hart, Charles Lloyd, Jan Garbarek, Mike Stern, Terri Lyne Carrington, Jan Tiersen, Caecilie Norby, Rick Margitza, Kenny Wheeler, Bill Evans, John Abercrombie, Peter Erskine, Bob Berg, Rigmor Gustafsson, Jerry Bergonzi, Viktoria Tolstoi, Leszek Mozdzer, Marilyn Mazur, Nils Petter Molvaer και πολλούς άλλους. Ήταν μέλος του γκρουπ του Trilok Gurtu.
H δισκογραφική του συγκομιδή, που υπογράφει προσωπικά, συμπεριλαμβάνει πολλά θαυμάσια άλμπουμ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΩΡΑ: 21.30
Louis Sclavis(κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο)
Henri Texier(κοντραμπάσο)
Aldo Romano(ντραμς)
* Για πρώτη φορά στην Ελλάδα-Αποκλειστική εμφάνιση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
Ο Γάλλος Lοuis Sclavis, κολοσσιαία μορφή της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως τους Evan Parker, Peter Brotzmann, Tony Oxley, Lol Coxhill, Connie Bauer, Chris McGregor’s Botherhood Of Breath,Didier Levallet, Michel Portal, Bernard Lubat, Dominique Pifarely, Mark Dresser, Mark Feldman, Ernst Reijseger, Joachim Kuhn, Trilok Gurtu, Cecil Taylor Big Band, Jean Louis Martinier, Bruno Chevillon, Francois Raulin, Mathilde Monnier και πολλούς άλλους, έχει βραβευτεί με σπουδαία βραβεία, έχει ογκώδη δισκογραφία και έχει παίξει ζωντανά σε όλο τον κόσμο.
Ο Γάλλος Henri Texier, από τους σπουδαιότερους κοντραμπασίστες της τζαζ, έχει συμπράξει με τεράστια ονόματα του είδους: Daniel Humair, Bud Powell, Donald Byrd, Dexter Gordon, Chet Baker, Phil Woods, Michel Portal, Joe Lovano, Steve Swallow, John Abercrombie, Bob Brookmeyer, Paul Motian, Bojan Zulfikarpasic, Bill Frisell, Tim Hagans, Gary Valente κ.α. Στον Henry Texier η Γαλλική Κυβέρνηση απέδωσε τον ύψιστο τίτλο τιμής, με τον οποίο επιβραβεύει τους Γάλλους καλλιτέχνες: «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής».
Ο Ιταλός Aldo Romano, με σπάνιο δεξιοτεχνικό ταλέντο και τεράστιο όνομα, έχει παίξει με την αφρόκρεμα της τζαζ και όχι μόνο: Jackie McLean, Bud Powell, J.J.Johnson, Slide Hampton, Nathan Davis, Woody Show, Stan Getz, Kenny Drew, Don Cherry, Gato Barbieri, Dexter Gordon, Michel Portal, Steve Lacy, Roswell Rudd, Enrico Rava, Barney Willen, Boby Few, Jean Luc Ponty, Carla Bley, Keith Jarrett, Charlie Mariano, Philippe Catherine, Michel Petrucciani, Joachim Kuhn, Paolo Fresu, Palle Danielsson, Carla Bruni κ.α. Aνακηρύχτηκε νικητής του πιο σοβαρού ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την τζαζ, του International Jazzpar Prize Winners.
ΚΥΡΙΑΚΗ & ΔΕΥΤΕΡΑ 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ: «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
* Το έργο κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2010
Η «5η Εποχή», συνεχίζοντας με συνέπεια την παρουσία της στο χώρο του ελληνικού θεάτρου, παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010, τη «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι, μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες του αναγεννησιακού θεάτρου. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 20 Ιουνίου 2010 στην Πάτρα. Πρόκειται για μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή που φτάνει συχνά στα όρια της υπερβολής. Μια κωμωδία με διαρκείς ανατροπές. Η «Λοκαντιέρα» παρουσιάζεται σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Πρωταγωνιστούν οι: Ρένια Λουιζίδου, Κώστας Κόκλας, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Τάσος Γιαννόπουλος, Μαριάνθη Φωτάκη, Αγγελος Μπούρας, Αντεια Ολυμπίου και Αντώνης Δημητροκάλης
ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΩΡΑ: 21.30
«ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΛΟΥΡΔΗ»
Αυστρία, Γαλλία 2009
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ
Ερμηνείες: Σιλβί Τεστό, Λέα Σεϊντού, Ζιλέτ Μπαρμπιέ, Γκέρχαρντ Λίμπμαν, Μπρούνο Τοντεσκίνι
Βραβεία: Bραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών) Φεστιβάλ Βενετίας 2009
Το Προσκύνημα στη Λούρδη είναι ένα σκληρό παραμύθι – άλλοτε όνειρο κι άλλοτε εφιάλτης. Άνθρωποι απ’ όλο το κόσμο συρρέουν στη Λούρδη με την ελπίδα να ξαναβρούν την υγειά τους, όμως οι βουλές του Κυρίου είναι πάντα άγνωστες, δίνει και παίρνει ανάλογα με τα κέφια του. Κάποιος πρόκειται να σωθεί, όμως γιατί αυτός κι όχι ένας άλλος; Μπορεί κανείς να προκαλέσει το θαύμα με την πίστη και τη συμπεριφορά του ή είναι κάτι εντελώς αυθαίρετο;
ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΩΡΑ: 21.30
«ΦΕΥΓΩ»
Γαλλία 2009
Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί
Ερμηνείες: Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Σερζί Λοπέζ, Ιβάν Ατάλ
Βραβεία-διακρίσεις: Υποψηφιότητα για Cesar ερμηνείας στην Κρίστιν Σκοτ Τόμας
Η Κορσινί καταγράφει την όλη πορεία της Σουζάν, μιας σαραντάρας μεσοαστής γυναίκας απελπισμένης, έτοιμης για τα πάντα, που, αφού εγκαταλείπει τον σύζυγο και τα παιδιά της, για να ζήσει με τον εραστή της, αγωνίζεται σε δύσκολες συνθήκες να ζήσει τη νέα, ανεξάρτητη ζωή της. Παράλληλα σκιαγραφεί τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και τον αντίκτυπο που ο έρωτας της μητέρας έχει στα δύο παιδιά. Με την κάμερά της να συλλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια τις εκφράσεις και τις διάφορες αντιδράσεις στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών της, που τους κατευθύνει με μεγάλη σιγουριά, με αποτέλεσμα να δίνουν όλοι τους πολύ καλές ερμηνείες.
ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΙΘΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΩΡΑ: 21.30
«ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΣ ΖΑΝ ΝΤ΄ ΑΡΚ»
Δανία,1928
Σκηνοθεσία: Καρλ Ντράγιερ
Ερμηνείες: Ρενέ Φαλκονέτι, Αντονέν Αρτώ, Μισέλ Σιμόν, Ευγένιος Σιλβέν
Βραβεία-διακρίσεις: Συγκαταλέχτηκε στις 12 καλύτερες ταινίες από τη γέννηση του κινηματογράφου
Το τελευταίο αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου
Ο Ντράγιερ συμπύκνωσε μέσα σε μια μέρα τη δίκη της Παρθένου της Λωραίνης, τις αμφιβολίες της, τα βασανιστήρια, την καταδίκη της και τέλος τον θάνατό της στην πυρά. Όλη η δραματουργία στηρίζεται κυρίως στους διαλόγους, που ο σκηνοθέτης αναζήτησε από τα αυθεντικά αρχεία της δίκης.
Η ταινία μπορεί να τοποθετηθεί εκτός συγκεκριμένης εποχής, να πάρει τη συμβολική βαρύτητα που έχει η αρχαία τραγωδία. Αλήθεια που δε διέφυγε από τους Ναζί, οι οποίοι απαγόρευσαν την προβολή αυτού του αριστουργήματος στις χώρες που είχαν υπό την κατοχή τους, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού φρόντισε να λογοκρίνει όσα σημεία δεν του άρεσαν!
*Την προβολή της σπουδαίας βωβής ταινίας θα συνοδέψουν με πρωτότυπη ζωντανή μουσική, ειδικά γραμμένη για τις ανάγκες της εκδήλωσης, οι Σπήλιος Καστάνης(κοντραμπάσο, ηλεκτρονικά), Γιώργος Μεταξάς(πιάνο), Σάκης Τσινούκας (κιθάρα - ηλεκτρονικά). Μια μουσική σύνθεση που παρακολουθεί την εικόνα, με στοιχεία αυτοσχεδιασμού από λούπες κοντραμπάσου σε αλληλεπίδραση με το πιάνο. Οι μουσικοί αναδεικνύουν ιδανικά τις εκφράσεις των ηρώων, τη δραματικότητα των χαρακτήρων και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα καταθέτοντας μια νέα, σύγχρονη ανάγνωση του βωβού αριστουργήματος με τη συνδρομή της μουσικής τους τέχνης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
«ΑΠΟΨΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΣ ΙΟΚΑΣΤΗΣ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Το «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» είναι ένα έργο για ένα σύζυγο που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι τη νομίζουν πεθαμένη, έναν από μηχανής αλλοδαπό «μπάτλερ», έναν εραστή με πολιτικές φιλοδοξίες, μια ανικανοποίητη μαγείρισσα με ισχυρό μητρικό ένστικτο κι έναν αμαρτωλό πιανίστα με αδυναμία στα παιδιά από το εξωτερικό. Είναι, επίσης, ένα έργο για ένα δείπνο όπου κανείς δεν τρώει, γιατί κανείς δε μπορεί να καταλάβει ποιος είναι και πού βρίσκεται, όπως όλοι μας.
Πρόκειται για το έργο του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Τα σκηνικά είναι της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Φιλιππίδου, Μάνος Καρατζογιάννης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νάντια Κοντογεώργη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ – ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ ΚΑΣΤΡΟ – ΩΡΑ 21.30
Με όπλο τα τραγούδια τους και οχτώ μουσικούς να τους συνοδεύουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Του ονείρου η αύρα μας ενώνει…». Οι δύο πολύ σπουδαίες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένη περιοδεία φέτος το καλοκαίρι. Τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελευθερία Αρβανιτάκη συνοδεύουν οι: Αλέξανδρος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο-πλήκτρα), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο, τσουμπους, μπουζούκι), Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Θέμης Νικολούδης (βιολί, τρομπέτα), Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος (μπάσο), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Τάκης Φαραζής (πιάνο – πλήκτρα). Οι ενορχηστρώσεις είναι του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα, η επιμέλεια ήχου των Μανώλη Ολλανδέζου και Αργύρης Λιανού, ο σχεδιασμός φώτων του Phil Hills και ο χειρισμός φώτων της Μαρίας Βενετάκης
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης φέτος το καλοκαίρι γυρίζει την Ελλάδα για μια ξεχωριστή περιοδεία. Ο ιδιαίτερος ερμηνευτής και δημιουργός, μετά τις πολυπρόσωπες παραστάσεις που έδωσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» και τους σπουδαίους μουσικούς που τον πλαισιώνουν εδώ και χρόνια, και μετά τις συναυλίες με έργα του για ορχήστρα και χορωδία που έδωσε στην Αγία Πετρούπολη και στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ξεκινάει περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, με εφόδια τα τραγούδια του, μερικά όργανα και τη φωνή του.
Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αλεξίου
Φροντίδα σκηνής και οργάνων: Στέλιος Φράγκος
ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΠΟΣΤΕΓΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ»
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΣΤΡΟ – ΩΡΑ:21.30
«Κάποιος είπε: Γι΄ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις, καλύτερα να σιωπάς. Τώρα ξέρω πως η φράση είναι λάθος. Η φράση είναι Λάθος.
Ο άνθρωπος αυτός δεν ήξερε πόσο κακό θα έκανε.
Γι΄ αυτά που δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να μιλάς.
Δεν ακούγεται και τόσο κομψά, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ κομψή».
Τρεις συγγραφείς, ο Bernard Marie Κoltes, ο Robert Schneider και o Χρήστος Στρέπκος, από διαφορετικούς τόπους συναντώνται σε ένα κοινό τόπο, τη σκηνή, το μόνο ελεύθερο τοπίο, βάζουν τους ήρωες τους να συναντηθούν και να μιλήσουν. Να συνομιλήσουν με τους θεατές.
«Αφορμή για αυτή την παράσταση, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της, ήταν μια βόλτα σούρουπο στην αποβάθρα της πόλης μου, όταν αντίκρισα το πλάνο ηθικής και ασφαλείας των κρατούντων που επέβαλε να την περιφράξουν με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και πασσάλους. Γιατί; Για να αποτρέψουν, να εμποδίσουν, να φυλακίσουν τους άλλους; Βάλανε μάλιστα και φύλακες με σκύλους. Για να φυλακίσουν το όνειρο να δραπετεύσει»;
Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Περικλής Βασιλόπουλος
Σκηνικό – κοστούμια: Γιώργος Μαραζιώτης
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βάγιας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Γκλαβά, Γεράσιμος Ντάβαρης, Μιχάλης Παπαλεωνιδόπουλος, Νίκος Καρούμπαλος, Βασίλης Παπούλιας, Βασίλης Ρουμελιώτης.
ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΚΡΙΝΟ»
ΠΟΙΗΣΗ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΠΛΑΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ SPYWEIRDOS
(Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ)
Ο Γιώργος Δίπλας επανέρχεται με μια ακόμη μουσική παράσταση, βασισμένη πάνω σε κείμενα του γνωστού μας ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Το σενάριο παρακολουθεί τον αυτόχειρα μετά θάνατο σε μια αέναη και εκτός ελέγχου διαδρομή σε βαγόνι τρένου – καθαρτήριο. Η μελοποίηση των ποιημάτων είναι του Γιώργου Δίπλα, η σύνθεση των ηχητικών τοπίων του Spyweirdos και στην ερμηνεία των τραγουδιών είναι η Δώρα Πετρίδη. Στη μουσική παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Φάνης Δίπλας (Λαπαθιώτης) και Βασιλική Σακελλάρη (Miss Morfain).
ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Ο VASSILIKOS»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ 21.30
O Vassilikos, συνθέτης, στιχουργός, και τραγουδιστής του συγκροτήματος των Raining Pleasure παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Vintage».
Ένα αριστουργηματικό μουσικό project με μοναδικές επανεκτελέσεις κλασικών, αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής.
Νέα ανάγνωση, με την ξεχωριστή προσέγγιση και τη μαγευτική χροιά του Vassilikou, τραγουδιών όπως «Famous Blue Raincoat», «Across the Universe», «Dream a Little dream», «If you go away», «The man I love», «You are my destiny». Τραγούδια με ένδοξο παρελθόν, κομμάτια-σταθμοί που έχουν υπογράψει σημαντικοί δημιουργοί όπως Paul Anka, John Lennon, Leonard Cohen, George Gershwin, Lou Reed.
Mια μουσική πρόταση που υπόσχεται vintage στροβιλισμούς με τις μελωδίες του χτες να ακούγονται πιο επίκαιρες από ποτέ.
Μαζί του οι: Θίο Γκουτσίδης (κιθάρες, lap steel), Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (πλήκτρα), Στέλιος Προβής (μπάσσο, πλήκτρα, Φωνητικά), Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα, κρουστά, λούπες),
Κώστας Βάμβουκας (ηχοληψία).
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας τιμά τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη με μια μοναδική συναυλία αφιέρωμα στα 85 χρόνια από τη γέννησή του. Μια συναυλία που θα ακουστούν πολλά από τα γνωστά τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του ελληνικού λαού και τους αγώνες του, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο κοινωνικό μας ιστό και στη συλλογική μας συνείδηση. Τραγούδια που μας συντρόφεψαν όμως και σε απλές εκφάνσεις τις ζωής μας, σε χαρές και λύπες, σε αποχωρισμούς και ανταμώματα.
Στη συναυλία θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημήτρη Μποτίνη, διευρυμένη σε μικρή συμφωνική ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία της Πολυφωνική Χορωδία Πατρών. Για τις ανάγκες εκτέλεσης των έργων θα συμμετάσχουν και δύο μπουζούκια από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν δυο εξαίρετοι τραγουδιστές, η Ηρώ και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Στη συναυλία μεταξύ άλλων θα ακουστούν τα τραγούδια: Όμορφη Πόλη, Καημός, Αν θυμηθείς τ΄ ονειρό μου, Αρνηση, Χρυοπράσινο Φύλλο, Μαργαρίτα – Μαργαρώ, Άσμα Ασμάτων, Δραπετσώνα, Μέρα Μαγιού, Της Ξενητιάς, Βρέχει στη Φτωχογειτονιά κ.α. Η συναυλία θα κλείσει με τραγούδια από το ορατόριο του συνθέτη «Άξιον Εστί».
ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ 14 &15 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010 σε πανελλήνια περιοδεία την «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου.
Πρόκειται για μια σημαντική και μεγάλη παραγωγή με σύγχρονη προσέγγιση, αφαιρετικά λιτή, όπου κυριαρχούν οι ηθοποιοί, η μουσικότητα, οι έννοιες του λόγου, η κίνηση, ο χώρος και το φως. Η διάρκεια της παράστασης δεν θα ξεπερνά αυστηρά τις δυόμιση ώρες. Η σκηνοθεσία είναι του Λουκά Θάνου, στο ρόλο του Αγαμέμνονα ο Γιάννης Βόγλης. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Μαρία Κατσανδρή, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Χρήστος Θάνος, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Καλλιόπη Σίμου, Ευτυχία Γιακουμή, Θανάσης Γεωργίου, Δαβίδ Μαλτέζε, Μιχάλης Αφολιάνο. Η παράσταση θα πλαισιώνεται από δωδεκαμελή χορό.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: VAYA CON DIOS
ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΩΡΑ 21.30
* Η πρεμιέρα του συγκροτήματος στην Ελλάδα γίνεται στην Πάτρα
Οι Βέλγοι Vaya Con Dios, ιδιαίτερα αγαπημένοι του ελληνικού κοινού τη δεκαετία του ’90, έρχονται μετά από χρόνια για μία μίνι ελληνική να μας ξαναθυμίσουν τραγούδια που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και όχι μόνο, όπως το "Don't Cry For Louie", "Puerto Rico", "Nah Neh Nah","Don't Break My Heart» και πολλά άλλα με τά οποία κατέκτησαν την παγκόσμια μουσική.
Πρεμιέρα στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Ιουλίου στο αίθριο του Πολυχώρου «Πολιτεία». Με τέσσερα στούντιο άλμπουμ, τραγούδια που έγιναν μεγάλα ευρωπαϊκά χιτ και πωλήσεις 10 εκατομμυρίων άλμπουμ στο ενεργητικό τους, οι Vaya Con Dios αναδείχθηκαν, ήδη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που είχε βγάλει ποτέ το Βέλγιο. Με έντονες επιρροές από την τσιγγάνικη μουσική, τη τζαζ και τα μπλουζ, οι Vaya Con Dios χάρισαν στο κοινό από το ξεκίνημά τους, ως τρίο - Dani Klein, Dirk Schoufs και Willy Lambregt -, το 1986, πανέμορφα ποπ κομμάτια, με δυνατούς στίχους και μεγάλο ατού την εξαιρετική φωνή και σκηνική ερμηνεία της Dani Klein.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΤΡΩΑΔΕΣ» - ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» παρουσιάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και την Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.
Η μετάφραση του έργου είναι του Παντελή Μπουκάλα.
ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ – ORIENT EXPRESS
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Ένα μουσικό ταξίδι από το χθες στο σήμερα με την μοναδική performer Νίνα Λοτσάρη. Το orient express ξεκινά το ταξίδι του με οδηγό τη Νίνα Λοτσάρη για να συναντήσει μεγάλες προσωπικότητες , έθνη , πολιτισμούς , μουσικές , τραγούδια , χορούς . Ένα ταξίδι γεμάτο υπέροχες εικόνες , συγκινητικές στιγμές και κουβέντες με τα πρόσωπα εκείνα που άφησαν ιστορία στο πέρασμα του χρόνου. Άλλοτε με ευαισθησία και άλλοτε με χιούμορ …έτσι όπως το συναίσθημα το απαιτεί μέσα από το τραγούδι. Η ιστορία μιας αιώνιας γυναίκας , έτσι όπως την υποδύεται η Νίνα Λοτσάρη. Μια αιώνια γυναίκα που ζει ανά τους αιώνες και συναντάει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα , συνομιλεί μαζί τους… και συνεχίζει το ταξίδι, συναντώντας μεγάλες προσωπικότητες από τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Μαρία Κάλλας μέχρι τον Μάνο και την Μελίνα. Ένα μοναδικό one woman show που έχει σκηνοθετήσει η Αποστολία Παπαδαμάκη και ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Μια παράσταση έκπληξη , εκρηκτική και εντυπωσιακή με την Νίνα Λοτσάρη να τραγουδάει από jazz και κλασικές μελωδίες musical μέχρι Fados και από crossover opera μέχρι Χατζιδάκι και ανατολίτικες μελωδίες . Η Νίνα χορεύει από κλακέτες δημιουργώντας την απόλυτη ατμόσφαιρα του cotton club …μέχρι φλογερό Flamenco μεταφέροντας μας στα βάθη της Ανδαλουσίας. Με το αστείρευτο χιούμορ και το επικοινωνιακό της ταλέντο συνομιλεί με τον κόσμο , αυτοσαρκάζεται , καυτηριάζει...τραγουδάει και κάνει το ταξίδι αυτό μια ανεπανάληπτη εμπειρία! Το ταξίδι με το «Orient Express» θα είναι απλά συναρπαστικό! Τα εισιτήρια σας παρακαλώ … Ανεβείτε … Καλό ταξίδι !
Η σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης είναι της Αποστολίας Παπαδαμάκη, η μουσική επιμέλεια του Κώστα Παγιάτη
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ»
«ΑΜΦΙ – ΘΕΑΤΡΟ» ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Την κορυφαία σοφόκλεια τραγωδία (420 π.Χ.) παρουσιάζει το «Αμφι – Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, με τον νεότερο σε ηλικία στα χρονικά του θεάτρου Οιδίποδα. Τον ρόλο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ενώ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη το ρόλο της Ιοκάστης. Επιλογή του Σπύρου Ευαγγελάτου ήταν τον «Οιδίποδα» να υποδυθεί ένας ηθοποιός νεότερης γενιάς - δίνοντας έτσι στον τραγικό βασιλιά μια ηλικιακή διάσταση η οποία δεν συνηθίζεται.
Συντελεστές: Μετάφραση Κ.Χ. Μύρης, σκηνοθεσία Σπύρος Ευαγγελάτος, σκηνικά – κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος
ΤΡΙΤΗ & ΤΕΤΑΡΤΗ 20 & 21 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Στην αξεπέραστη κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι», παίζουν ο Θοδωρής Αθερίδης και η Σμαράγδα Καρύδη δημιουργώντας ένα εκρηκτικό ζευγάρι στη θεατρική σκηνή, αυτό του Πετρούκιου και της Κατερίνας.
Υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία της θεατρικής παράστασης είναι ο Θοδωρής Αθερίδης. Σύμφωνα με την ιστορία του έργου, η Κατερίνα τα βάζει διαρκώς με τον πατέρα της, κακομεταχειρίζεται την αδελφή της και μιλάει άσχημα στους μνηστήρες της. Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει τον Πετρούκιο, έναν άντρα χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση, ο οποίος με τον τρόπο του θα την ηρεμήσει και από στρίγγλα θα την κάνει αρνάκι.
Δίπλα στον Θοδωρή Αθερίδη και στη Σμαράγδα Καρύδη πρωταγωνιστούν οι: Μάστια Βραχάτη, Νίκη Γαβριηλίδου, Στέλιος Γούτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Πατρίκιος Κωστής, Χρήστος Πλαΐνης, Δημήτρης Τσέλιος, Ηλίας Τσιάρας, Σόλωνας Τσούνης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ:ΆΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ
«ΦΑΝΕΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Η μουσική συνάντηση που πέρυσι έγινε γεγονός, η παράσταση που άγγιξε μελωδικά τις αισθήσεις μας και μάγεψε όλους όσους την είδαν λίγο διαφοροποιημένη τον χειμώνα που μας πέρασε, έρχεται να απογειώσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές.
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής θα παρουσιάσουν «Φανερά-Μυστικά» την καινούργια τους δισκογραφική δουλειά που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές: «Η αγάπη που πάει», «Κόκκινο», «Δυνατά σιωπηλά», «Μάλλον μοιάζεις», «Τελειώσαμε», «Απελπιστικά διαθέσιμη», «Η ζωή μου άνω κάτω» είναι μερικά από τα τραγούδια που καταγράφηκαν ήδη στην ψυχή μας , τραγούδια που θα ερμηνεύσει η Άλκηστις όπως ξέρει να κάνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Mαζί τους ο Σέρβος Nenad Jelic στα κρουστά και ο Σπύρος Κοντάκης στις κιθάρες.
Το δίωρο πρόγραμμά τους συμπληρώνουν τραγούδια διαχρονικά, αγαπημένα, ενορχηστρωμένα από τον Στέφανο με μία καινούργια πνοή, τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, τραγούδια που καθηλώνουν αλλά και ξεσηκώνουν.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26& ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΙΠΠΕΙΣ» - ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21,30
Η «Θεατρική Διαδρομή» σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζουν την κατεξοχήν πολιτική και επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΕΙΣ», με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη στους δύο κύριους ρόλους. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική της Αντιγόνης Τσολάκη.
Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΣΙΩΛΗΣ «ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΒΑΛΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΙΤΛΣ»
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ - ΏΡΑ:21.30
Ο διακεκριμένος δεξιοτέχνης της κιθάρας θα παρουσιάσει σε σόλο κιθάρα σημαντικά ρομαντικά και νεορομαντικά έργα των συνθετών Agustin Barrios, Leo Brower, Carlo Domeniconi και καθοδηγεί ένα κουαρτέτο εγχόρδων(2 βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο) , που το αποτελούν τέσσερις εκλεκτοί νεαροί μουσικοί, οι τρεις εκ των οποίων κατάγονται από την Πάτρα, σε ένα ελκυστικό ρεπερτόριο τόσο για το νεανικό και πλατύ κοινό όσο και για το πιο εξειδικευμένο. Θα ακουστούν το διάσημο και πολυπαιγμένο «Κουαρτέτο για κιθάρα και έγχορδα σε ρε ματζόρε» του Antonio Vivaldi και η «Σουίτα από 7 τραγούδια των Beatles» σε μεταγραφή του Leo Brower. H διαχρονική και κλασική μουσική των Beatles διασκευάζεται κρατώντας τον χαρακτήρα της και τα κομμάτια “τραγουδούν” μέσα από την ερμηνεία.
Με τις πολυάριθμες περιοδείες του σε όλο τον κόσμο και με την αποδοχή του από κοινό και μουσικοκριτικούς, ο Κώστας Κοτσιώλης θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες σήμερα, και ο ιδανικότερος ερμηνευτής των έργων του σημαντικότερου συνθέτη για κιθάρα του 20ου αιώνα, Leo Brouwer.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κώστας Κοτσιώλης είχε εμφανιστεί το 1988 στo 3o Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα των Καννών υπό τη διεύθυνση του Leo Brower, καθώς και πριν από αρκετά χρόνια με την Ορχήστρα Πατρών υπό τη διεύθυνση του Saulius Sondeckis.
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ANINA DUENDE
«ΝΕΡΟ – ΈΡΩΤΑΣ – ΜΟΝΑΞΙΑ»
ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ – ΩΡΑ: 21.30
Η Ομάδα Anima Duende παρουσιάζει το σύγχρονο χοροθέατρο «Νερό – Έρωτας – Μοναξιά» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φάνη Λαμπρόπουλου.
Η παράσταση εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του video –art καθώς επίσης και της μουσικής δημιουργώντας μια επιπλέον ανήσυχη γλώσσα, σχηματίζοντας διάλογο με τους ερμηνευτές και όχι ένα οπτικό – ακουστικό σκηνικό για να υπάρχει. Το τρίπτυχο «Νερό – Ερωτας – Μοναξιά» συνθέτει αλληγορικά την εμφάνιση του ανθρώπου από τη γέννηση, στο αίτιο ύπαρξης, καταλήγοντας στο θάνατο, δονούμενη αντιστοίχως από τις ορμές του Απολλώνιου – Διονυσιακού - Μεταφυσικού.
Οι χορογραφίες είναι της Ειρήνης Κυρμιζάκη, η πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κατερίνας – Χριστίνας Μανωλάκου. Στην παράσταση συμμετέχει ομάδα από έξι χορευτές.
ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ – ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ
Μια ατμοσφαιρική μουσική βραδιά με την Ορχήστρα Πατρών να μας προσφέρει το μοναδικό ήχο των εγχόρδων κάτω από το ολόγιομο, μεθυστικό φως του φεγγαριού. Η Ορχήστρα Πατρών θα ερμηνεύσει έργα κλασικών συνθετών όπως Μότσαρτ, Μπέλα Μπάρτοκ αλλά και συνθέσεις του Άστορ Πιατσόλα. Την Ορχήστρα Πατρών θα διευθύνει ο αρχιμουσικός της Δημήτρης Μποτίνης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
10 ΜΑΙΟΥ ΕΩΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ: «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑ»
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
Συνεχίζεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών η έκθεση «Ζωγραφική – Χαρακτική - Σχέδια», με έργα από τη μόνιμη συλλογή της. Στην έκθεση παρουσιάζονται παλαιότερες δωρεές, με έργα των Αγήνορα Αστεριάδη, Ράλλη Κοψίδη, Άλκη Πιερράκου, Σαράντη Καραβούζη, Βασίλη Σπεράντζα. Fred Emmerich, Όπυς Ζούνη, των κορυφαίων Πατρινών ζωγράφων Δημήτρη Μπισκίνη και Ανδρέα Βουρλούμη, ένα πολύτιμο σχέδιο και ένα δίπτυχο χαρακτικό της Βάσως Κατράκη, έργα των καλλιτεχνών Άριας Κομιανού, Τζένης Μαρκάκη, Κλεοπάτρας Δίγκα, Πηνελόπης Βολτέρα, καθώς και τις πρόσφατες δωρεές των καλλιτεχνών Ίριδας Ξυλά-Ξαναλάτου, Αλίκης Βενιέρη-Σκουλικίδη, Μαρίας Σπύρου και Στράτου Στασινού.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση αποτελούν τα χαρακτικά που σχεδίασαν οι χαράκτες-ζωγράφοι με αφορμή ποιητικά κείμενα. Παρουσιάζονται οι συλλεκτικές εκδόσεις και τα χαρακτικά που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Στεφανάκις για το «Ανθολόγιο Πατρινών Ποιητών» που κυκλοφόρησε το 1995 από τον Ελί-τροχο και τον Δήμο Πατρέων, καθώς και για το ποίημα του Γιώργου Μαρκόπουλου «Η φοβερή πατρίδα μου» που εκδόθηκε το 1994 από τις εκδόσεις «Χειροκίνητο».
Επίσης παρουσιάζονται τα δωρηθέντα χαρακτικά του Χέρμαν Μπλάουτ, για την έκδοση «Παραμύθια και Όνειρα» με ποιήματα του Διονύση Καρατζά, που κυκλοφόρησε το 1995 από το Δήμο Αμαρουσίου, καθώς και δύο λιθογραφίες του Αριστοτέλη Σολούνια για την έκδοση που περιέχει τέσσερα ποιήματα του ίδιου ποιητή, που κυκλοφόρησε το 1989 από τις εκδόσεις Αντήνωρ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΤΡΙΤΗ 15 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΑΘΗ ΑΝΔΡΟΥΤΣΑΚΗ «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΙΙ»
ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΩΡΑ: 20.30
Ο Στάθης Ανδρουτσάκης με την ενότητα έργων του «Εργοστάσια ΙΙ», διερευνά τη σχέση της φθοράς και του θανάτου με ό,τι την αντιστρατεύεται και την αναστρέφει.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ - ΔΙΑΜΟΝΗ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΑΪΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΦΑΣΟΥΛΗ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ-ΏΡΑ: 21.30
Δύο νέοι καλλιτέχνες που ασχολούνται με βασικές συνισταμένες του ανθρώπου, διαχρονικές και επίκαιρες ταυτόχρονα. Επιμέλεια έκθεσης: Αντρέας Ιωαννίδης, Ιστορικός Τέχνης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΤΡΙΤΗ 22 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΕΚΘΕΣΗ «READ-ONLY ROOM» ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΑ
ΑΡΣΑΚΕΙΟ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΏΡΑ: 20.30
Η Άννα Καρατζά εκθέτει μικρά και μεγάλων διαστάσεων έργα της σε αίθουσες του Αρσακείου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 & ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΖ – ΩΡΑ: 18.30
Scateboard-BMX Μουσική “Music on…board”. Συμμετέχουν Πατρινά συγκροτήματα και διαγωνισμοί-επιδείξεις scateboard.
ΣΑΒΒΑΤΟ 12-ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ HANSEN
«ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ»
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΏΡΑ: 20.30
Οι ενήλικες μαθητές του Εργαστηρίου Ζωγραφικής – Κεραμικής του Δήμου Πατρέων παρουσιάζουν τη δουλειά τους που πραγματοποίησαν στα εργαστήρια.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ ΚΑΙ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ &ΕΡΜΟΥ
ΩΡΑ: 21.30
Διήμερο αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα μουσικής. Την πρώτη ημέρα η Ορχήστρα Πατρών στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα ερμηνεύσει δημοφιλείς συνθέσεις του Αντόνιο Βιβάλντι, από το “Lestro Armonico” κοντσέρτα που έγραψε για βιολί και έγχορδα. Την δεύτερη ημέρα και την ίδια ώρα στη διασταύρωση των οδών 25ης Μαρτίου και Ερμού, νεανικά ροκ συγκροτήματα και happenings από Πατρινούς καλλιτέχνες. Συμμετέχουν: Blend, 4 Tune, Dice, Παρρησία.
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
AMITA MOTION TOUR
ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’
ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
MAZOO AND THE ZOO
ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ

πηγή www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου