Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

(completed)Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας 2010 1/7-27/8



Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας 2010






Αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά είναι το 53ο Φεστιβάλ Φιλίππων








Στον Καβαλιώτη λογοτέχνη Γιώργο Χειμωνά, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών, είναι αφιερωμένο μεγάλο μέρος του 53ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας. Φέτος, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου λογοτέχνη, μεταφραστή, αλλά και ψυχιάτρου, και αρκετές από τις πολιτιστικές και παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και θεατρικά αναλόγια του Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένες στη μνήμη του με τον γενικότερο τίτλο «Γιώργος Χειμωνάς: «Ο Άμλετ της Καβάλας» - Δέκα χρόνια από το θάνατό του».
Από την 1η Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος της χώρας, μετά το Φεστιβάλ Επιδαύρου, θα φιλοξενήσει σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς και δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου σε ένα πρόγραμμα, που καινοτομεί.
Η έναρξη του φετινού φεστιβάλ θα γίνει την 1η Ιουλίου στο θεατράκι του Μωχάμετ Άλι στη χερσόνησο της Παναγίας στην παλιά πόλη με ένα μεγάλο πάρτι, όπου θα συμμετάσχουν νεανικά μουσικά ροκ σχήμα της Καβάλας, ενώ μαθητές Λυκείου της Καβάλας θα διαβάσουν κείμενά τους για τον Γιώργο Χειμωνά.
Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στις 5 Ιουλίου στο θέατρο του μεσαιωνικού κάστρου, όπου συμμετέχουν οι Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου και Γιάννης Κούτρας. Μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά, με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Μάνου Ελευθερίου, που γράφτηκαν ειδικά γι αυτόν καθώς και τραγούδια, που αγαπούσε ο ίδιος ο Χειμωνάς.
- Στις 12 Ιουλίου ανεβαίνει ο «ΒΟΡΡΑΣ» στο θέατρο των παλιών αποθηκών, στο λιμάνι. Πέντε συγγραφείς (Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Αντώνης & Κωνσταντίνος Κούφαλης, Σάκης Σερέφας, Μισέλ Φάϊς), με βόρεια καταγωγή, συνυπάρχουν με ξεχωριστά κείμενα, γραμμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση. Πρόκειται για τον προσωπικό εσωτερικό βορρά του καθενός, αλλά και για τις εμμονές και τους προβληματισμούς, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας τέτοιος γεωγραφικός προσανατολισμός.
- Στις 26 Ιουλίου στο θέατρο του μεσαιωνικού κάστρου ανεβαίνει ο Αμλετ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας και του Θιάσου «Κανιγκούντα».
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να ξαναδούμε και να ξανακούσουμε το κείμενο του Σέξπιρ μέσα από τη μεταφραστική γραφή του Χειμωνά. Κατά ευτυχή σύμπτωση, η Καβάλα είναι η γενέτειρα του Γιώργου Χειμωνά και οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας είναι αφιερωμένες στο έργο του. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη μετάφραση του Άμλετ υπερβαίνει τα όρια της μεταγραφής ενός θεατρικού κειμένου από μία γλώσσα σε μία άλλη. Πρόκειται για κείμενο που κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται από το σεξπιρικό πρωτότυπο και μας οδηγεί στον Άμλετ από δρόμους επίμονα ποιητικούς».
- Την 1η Αυγούστου μεγάλη συναυλία Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα στο παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, ενώ στις 2 Αυγούστου στους κήπους του Ιμαρέτ παρουσιάζεται το Θεατρικό Αναλόγιο της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο «Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΩΣ ΑΜΛΕΤ».
- Στις 4 Αυγούστου, στο τζαμί Χαλιλ Μπέη, ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας παρουσιοάζει το θεατρικό αναλόγιο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο «ΣΥΓΚΟΠΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ».
- Στις 9 Αυγούστου στο θέατρο των παλιών αποθηκών στο λιμάνι παρουσιάζεται το Θεατρικό Αναλόγιο «ΘΑΛΑΜΟΣ» του Ευριπίδη Γαραντούδη. Σ' έναν θάλαμο τέσσερις άνθρωποι αφηγούνται. Μέσα από ένα αποσπασματικό λόγο, η παράσταση επιχειρεί να συνομιλήσει με κείμενα του Γιώργου Χειμωνά. Η ηχητική μπάντα εμπνευσμένη από το έργο του συγγραφέα, αλλά και από ήχους της πόλης, συνοδεύει και ενίοτε διακόπτει τη δράση.
- Στις 21 Αυγούστου, στη ρωμαϊκή αγορά των αρχαίων Φιλίππων, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα ταξιδέψει μουσικά όσους τον παρακολουθήσουν στον ιστορικό αυτό χώρο.
Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης, και το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενήσει φέτος σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.
Στις 2 Ιουλίου το θέατρο του Νέου Κόσμου - Νέα Σκηνή Τέχνης ανεβάζει τις ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη. Στις 9 Ιουλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους ανεβάζοντας τους ΑΧΑΡΝΗΣ του Αριστοφάνη. Στις 16 Ιουλίου, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου ανεβάζει τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.
Στις 24 Ιουλίου ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» ο ΠΛΟΥΤΟΣ - ΠΕΝΙΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ του Αριστοφάνη, ενώ στις 31 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει την ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου.
Στις 7 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον ΟΡΕΣΤΗ του Ευριπίδη.
Στις 12 Αυγούστου η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζουν ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη, και στις 20 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη. Η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Φιλίππων πέφτει στις 27 Αυγούστου με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο αρχαίο θέατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου