Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

23ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 21-31/10

23ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το φετινό 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, θα διεξαχθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010. Όπως και κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 10 άπαιχτες ευρωπαϊκές ταινίες, με βραβεία που απονέμουν δυο επιτροπές: Διεθνής Επιτροπή από γνωστά πρόσωπα του χώρου και επιτροπή από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Ακόμη, στα προγράμματά του, αφιερώματα σε σκηνοθέτες, θέματα και, όπως πάντα, και στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και βουβή ταινία με συνοδεία ζωντανής μουσικής.


  • Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου το φεστιβάλ κάνει ειδική πρεμιέρα με την ελληνική ταινία "ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ" του Γιάννη Οικονομίδη, που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 4 Νοεμβρίου.
  • Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη

  • Ενώ, επίσημη έναρξη του διεθνούς τμήματος του 23ου Πανοράματος θα γίνει το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία 'ΜΕΛΙ" του Σεμίχ Καπλάνογλου - Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.

  • Πλούσιο θα είναι φέτος το τμήμα «Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή», με ταινίες από Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στις νέες ταινίες και δυο από τις πιο σημαντικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ των Κανών:

"ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ" (Certified Copy /Copie conforme) του Αμπάς Κιαροστάμι, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός. Ο Ιρανός σκηνοθέτης καταγράφει με οξυδέρκεια και δύναμη τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας μέσα από τη σύντομη συνάντηση ενός Άγγλου συγγραφέα με μια Γαλλίδα στην Ιταλία.

Chantrapas του Οτάρ Ιοσελιάνι – η οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου που, έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητά την ελευθερία στη Γαλλία, για ν’ ανακαλύψει πως κι εκεί υπάρχει μια άλλου είδους λογοκρισία…

Αφιερώματα:

· Μετά την περσινή επιτυχία του αφιερώματος στον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του ’70, το Πανόραμα παρουσιάζει φέτος ένα αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ' 80. Ανάμεσα στις 10 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της περιόδου θα προβληθούν και οι ταινίες και οι: "Καρκαλού" του Σταύρου Τορνέ, "Βαριετέ" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, "Ρεπό" του Βασίλη Βαφέα και "Η τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη.

· Ένα άλλο ενδιαφέρον αφιέρωμα του 23ου Πανοράματος είναι Το ιταλικό σπαγγέτι γουέστερν (με 10 από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε ταινίες cult) - ανάμεσά τους:

- PROFESSIONAL GUN (IL MERCENARIO - ΣΚΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ) - Sergio Corbucci
- ΙL MIO NOME E NESSUNO (MY NAME IS NOBODY) (1973) – Tonino Valerii
- DA UOMO A UOMO (DEATH RIDES A HORSE) (Ο ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ) (1967) – Giulio Petroni
- KEOMA (1976) – Enzo G. Castellari
- I QUATRO DELL’ APOCALISSE (FOUR OF THE APOCALYPSE (1975) – Lucio Fulci
- ONCE UPON A TIME IN THE WEST (ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ) - Sergio Leone
Το φετινό φεστιβάλ επιφυλάσσει και μερικές εκπλήξεις που θα ανακοινωθούν αργότερα, μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου