Αρχειοθήκη ιστολογίου

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

(completed)4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία 13/9

4o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία

Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς Κέντρο,Αθήνα,Αθήνα
Από 13/09/2010 έως 13/09/2010
Περιγραφή:
Το διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ EMOTION PICTURES – Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία δίνει και φέτος ραντεβού με το κοινό του στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:00 μ.μ.

Δεν πρόκειται για την 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ, που ενώ ήταν έτοιμη από την καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, ματαιώθηκε αναγκαστικά την τελευταία στιγμή. Γραφειοκρατικοί και όχι μόνο λόγοι, οι οποίοι δεν γνωστοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς,  στέρησαν το Φεστιβάλ από την προγραμματισμένη του χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το τριήμερο πρόγραμμά του. Περισσότερες από 200 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο είχαν κατατεθεί. Από αυτές οι 32 συμπεριελήφθησαν στο προγραμμά ενώ το EMOTION PICTURES είχε παράλληλα εξασφαλίσει τη συμμετοχή των δημιουργών τους οι οποίοι θα ταξίδευαν στην Αθήνα, από Ευρώπη κι Αμερική.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί ο Eyewriter, μια εφεύρεση που επιτρέπει σε άτομα με ολική παράλυση (νόσος του ALS) να επικοινωνούν γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, με τη βοήθεια μιας κάμερας που καταγράφει την κίνηση των ματιών τους.
Ο Eyewriter είναι μια επινόηση του Tony Quan, που είναι γνωστός και ως TEMPTONE, ένας θρυλικός καλλιτέχνης του γκράφιτι, συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής και εκδότης, στον οποίο διαγνώστηκε ολική παράλυση το 2003. 
Επιστήμονες και καλλιτέχνες στο Λος Άτζελες, μέλη των ομάδων:  Free Art and Technology, Open Frameworks, The Graffiti Research Lad κ.ά., συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημιουργία μιας καινοτομικής συσκευής που του επιτρέπει να δημιουργήσει και πάλι γκράφιτι με την κίνηση των ματιών του και μόνο. Η σπουδαία αυτή εφεύρεση ενέπνευσε ομάδα καλλιτεχνών με κοινωνικές ευαισθησίες – Ερμίρα Γκόρο, Giovanni Giorgio Maioletti, Νίκος Καλογεράκης, Ειρήνη Κουρουβάνη, Κύθνια Νικολάου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Ματίνα Σαρρή, Ιωάννα Τσινιβίδη -  οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά για το EMOTION PICTURES ένα πρωτότυπο πολυθέαμα με χορό, μουσική, φως και τεχνολογία, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει επίσης την προβολή των ελληνικών ταινιών: «Άλλη όψη – Η τρίτη διαδρομή» του Δημήτρη Βρακά,  «Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ» της Δέσποινας Καρβέλα, «Κι εγώ για μένα» του  Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Υδάτινοι δρόμοι» του Γιάννη Δράκου και «Χριστούγεννα με την Αγγελική» της Ελίνας Τραϊφόρου. Επίσης θα προβληθεί μια ταινία-έκπληξη σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ και την εταιρεία διανομής FeelGood Entertainment.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Λυκ Μπολάν, Βέλγος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρόεδρος του φεστιβάλ Extra & Ordinary PeopleEOP!, με το οποίο έχει αρχίσει συνεργασία το EMOTION PICTURES υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της πόλης των Βρυξελλών και της πριγκίπισσας Άστριντ. Επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης θα βρεθεί κοντά στο κοινό και θα δώσει τη δική του ξεχωριστή νότα. 
Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς Κέντρο,Αθήνα,Αθήνα
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα   Κέντρο,Αθήνα,Αθήνα   Τηλ: +30-210- 345 3111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου