Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

(completed)16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 15-26/9


Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X
Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος κινηματογραφικός θεσμός της πρωτεύουσας σχεδιάζει το φετινό του πρόγραμμα ως αντίδοτο στην κατήφεια των ημερών, πιστεύοντας ότι ο κινηματογράφος παραμένει η κατ’ εξοχήν αισιόδοξη τέχνη. Η τέχνη των ταξιδιών και της φυγής.
Για μία ακόμη φορά, πέμπτη στη σειρά, οι «Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X» διατηρούν την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ και συνεχίζουν τις πρωινές προβολές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό με εισιτήριο αξίας 4 ευρώ.
Εκτός αυτού, θα κυκλοφορήσουν κάρτες διαρκείας των 10 και 25 προβολών ενώ φέτος θα διατεθούν και κάρτες των 20 προβολών, πάντα με την σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή. Επιπλέον, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το κέντρο της Αθήνας και για τους τέσσερις κινηματογράφους του Φεστιβάλ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να οργανώσουν ευκολότερα τους μαραθώνιους των προβολών τους.
Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες ΠρεμιέραςConn-X προετοιμάζεται και φέτος εντατικά για να υποδεχτεί το κοινό του από τις 15 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2010.
Ακολουθεί μια συνοπτική, ωστόσο ιδιαίτερα κατατοπιστική, ενημέρωση αναφορικά με όσα πρόκειται να μας απασχολήσουν στον επερχόμενο, καυτό, κινηματογραφικό Σεπτέμβρio.

Ελληνικός Κινηματογράφος 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στηρίζει και φέτος τους Έλληνες κινηματογραφιστές κι έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά θα απονείμει βραβεία στον Καλύτερο Πρωτοεμφανιζόμενο Σκηνοθέτη και τους Καλύτερους Πρωτοεμφανιζόμενους  Ηθοποιούς.
Υποψήφιοι για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτηείναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, οι οποίες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό Φεστιβάλ, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας, από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 έως τις 31 Αυγούστου 2010.
Αντίστοιχα, τα βραβεία Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού (ένα σε πρωτοεμφανιζόμενο άνδρα και ένα σε πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα) θα απονεμηθούν στους ηθοποιούς που ξεχώρισαν για της ερμηνείες τους συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε με εισιτήριο, κατά το ίδιο διάστημα.

Αφιέρωμα στον Ερνστ Λιούμπιτς (Ernst Lubitsch)
Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο και την Γαλλική ταινιοθήκη, οργάνωσαν ένα τιμητικό αφιέρωμα στον αξέχαστο σκηνοθέτη Έρνστ Λιούμπιτς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο μάστορας της ιδιοφυούς κωμωδίας. Το άγγιγμά του («The Lubitsch touch») συνδυάζει την ανυπέρβλητη κινηματογραφική κομψότητα με το λουσάτο χιούμορ, ενώ οι μεγαλύτεροι ηθοποιοί της εποχής (Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέτα Γκάρμπο, Μάρλεν Ντίντριχ, Γκάρι Κούπερ, Μορίς Σεβαλιέ κ.ά.) συνεργάστηκαν μαζί του σε κλασικές ταινίες που επηρέασαν εκατοντάδες σκηνοθέτες σε όλο τον κόσμο και συχνά ξαναγυρίστηκαν - σε επίσημα ή ανεπίσημα ριμέικ.

Ταινίες
«Τα παιδιά είναι εντάξει»
Η Λίσα Τσολοντένκο του «High Art» επιστρέφει με το «The Kids are AllRight», Χολιγουντιανής παραγωγής, που δεν ξεφεύγει όμως από τα αντισυμβατικά, προσφιλή της μονοπάτια. Οι Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ, οπλισμένες με πολύ χιούμορ, υποδύονται τις ομοφυλόφιλες μητέρες δύο εφήβων που αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα. Μια εκπληκτική προσέγγιση της ζωής στη Νότια Καλιφόρνια, καλυμμένη με πολύ χιούμορ και συναίσθημα που αποδίδει τελικά μια εξαιρετική κωμωδία σχέσεων.
«Jean-Michel BasquiatThe Radiant Child»
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την γέννηση του Ζαν Μισέλ Μπασκιά  του πρώτου Αφροαμερικανού σούπερ της ζωγραφικής ο οποίος πέθανε το 1988 από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλλά πρόλαβε να σημαδέψει την τέχνη του 20ού αιώνα. Ιδιοσυγκρασιακός και ευφυής, δεν παρέλειπε με κάθε ευκαιρία να απορρίπτει το σύστημα που τον ανέδειξε, σοκάροντας με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τις ακραίες απόψεις του. Μια ενδιαφέρουσα περιπλάνηση, που ξεκινά από την πρώιμη Γκραφίτι κουλτούρα και μεταφέρεται στις πιο διάσημες Νεουορκέζικες γκαλερί.
«Ο Δολοφόνος Μέσα Μου»
Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ των «24 Hour Party People» και «The Road toGuantanamo» επιστρέφει με άλλη μία ταινία φτιαγμένη για να συγκλονίσει. Το «The Killer Inside Me», βασισμένο στο βιβλίο του παλπ συγγραφέα Τζιμ Τόμσον, είναι μια σοκαριστική ιστορία δοσμένη μέσα από τα μάτια ενός σίριαλ κίλερ με τους Κέισι Άφλεκ, Κέιτ Χάντσον και Τζέσικα Άλμπα.
«Kaboom»
Ο Γκρέγκ Αράκι, πιο ακραίος από ποτέ. Το Kaboom ακολουθεί μια ομάδα νέων που αποφασίζουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους. Ακολουθούν γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ, ρωμαϊκά πάρτι, μυστικές σέκτες, δολοφόνοι, πράκτορες της CIA και εξωγήινοι, καταλήγοντας σε όργιο αναφορών για εγγυημένη μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Μια ματιά επιστημονικής φαντασίας, που έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ Καννών.
«Chatroom»
Ο Χιντέο Νακάτα, σκηνοθέτης των «Ring» (και των γιαπωνέζικων, αλλά και των αμερικανικών ριμέικ) δίχασε φέτος το Φεστιβάλ Καννών με την προκλητική, αλλά και φρέσκια ματιά του, την ποπ αισθητική και την πολυδαίδαλη και πάντα σκοτεινή διάσταση του κυβερνοχώρου. Το πέπλο του υγρού Λονδίνου απλώνεται στα chatrooms και καλύπτει επιμελώς οποιαδήποτε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας. Θα διχάσει σίγουρα και εδώ.
«Μια Γυναίκα, Ένας Άνδρας Κι Ένα Εστιατόριο Για Νουντλς»
Το «Μόνο Αίμα» των αδελφών Κοέν σε ένα απρόσμενο ριμέικ στην μεσαιωνική Κίνα. Απατημένος σύζυγος προσλαμβάνει λούζερ αστυνομικό για να δολοφονήσει την μοιχαλίδα και τον εραστή της. Μαύρη σλάπστικ κωμωδία με πολεμικές τέχνες, περίτεχνα κουστούμια, σπαθιά, δολοφονίες και χοντρή πλάκα.
«Freakonomics»
Τι σχέση έχει το γιαπωνέζικο σούμο με την παγκόσμια οικονομική κρίση; Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων παίζει ρόλο στη μείωση της εγκληματικότητας; Κι η επιλογή ονόματος για τα παιδιά μας, μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική τους επιτυχία; Ένα από τα πιο παράξενα ντοκιμαντέρ της Ιστορίας (βασισμένο στο ομότιτλο παγκόσμιο μπεστ σέλερ) συνδυάζει την πολιτική οικονομία, την ποπ κουλτούρα και το αιχμηρό χιούμορ στο πιο αστισυμβατικό μάθημα που φανταστήκατε ποτέ.
«Heartless»
15 χρόνια μετά το εκπληκτικό «Διάφανο Δέρμα» ο Φίλιπ Ρίντλεϊ επιστρέφει στο προσκήνιο με μια εξίσου απρόσμενη ταινία. Ένας νέος στις τρομακτικές συνοικίες του ανατολικού Λονδίνου βρίσκει τη μητέρα του δολοφονημένη από μια συμμορία και μπλέκεται σε μια φαουστική ιστορία που σίγουρα άξιζε την μακρόχρονη αναμονή.

Μουσική & Φίλμ
«Benda Bilili!» (Διαγωνιστικό Τμήμα)
Μια ιστορία άστεγων παραπληγικών από την Κινσάσα του Κονγκό που κατάφεραν μέσω της αγάπης τους για την κογκολέζικη ρούμπα, το reathmn blues και τη reggae να κατακτήσουν παγκόσμια αποδοχή και καταξίωση. Πριν από μερικές μέρες έπαιξαν και στο Θέατρο Βράχων. Σ΄ αυτή την καταπληκτική ταινία θα δούμε μια ξεχωριστή αναφορά στη δύναμη της ψυχής, ένα μοναδικό παράδειγμα υπέρβασης μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες ζωής.
«Strange Powers: Stephin Merritt and the Magnetic Fields» (ΔιαγωνιστικόΤμήμα)
Το «Strange Powers», είναι ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή και το έργο του Στίβεν Μέριτ, με τους Magnetic Fields αλλά και χωρίς αυτούς. Ο Μέριτ αποτελεί μια από τις πιο εσωστρεφείς καλλιτεχνικές περσόνες, καθώς επίσης και έναν από τους πιο ιδιαίτερους μουσικούς της εποχής μας. Στα 89 μόλις λεπτά του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται μια πλήρης αναφορά, σχετικά με το ξεκίνημα και την απογείωση του, μοναδικού πλέον, ήχου των Fieldsσε σχέση πάντα με την καταλυτική συνεισφορά του εκρηκτικού Στίβεν.
«Sex And Drugs And Rock n’ Roll» (Εκτός Διαγωνιστικού)
Ο Ιαν Ντιούρι και οι Blockheads, η πολιομυελίτιδα που έπαθε στα 10 του χρόνια και τον άφησε ανάπηρο, το σεξ, ο έρωτας, τα ναρκωτικά και τοRnR σε ένα στυλάτο biopic. Μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, μια κοινωνική προσέγγιση χωρίς προηγούμενο. Ακολουθείστε τον υπέροχο Ντιούρι, χορεύοντας στους ρυθμούς του «Hit Me With Your Rhythm Stick».
Τα Τμήματα του Φεστιβάλ
 Με τη συνέπεια των τελευταίων ετών στη δομή του προγράμματος, το 16oΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Connxπαρουσιάζει και φέτος τα δύο διαγωνιστικά του τμήματα.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, ταινίες νέων σκηνοθετών θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της Επιτροπής Νέων που αποτελείται από νέους 18 – 25 ετών, φοιτητές κινηματογραφικών σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποφασίσουν ποια ταινία θα βραβευτεί με τη Χρυσή Αθηνά, βραβείο συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το βραβείο Χρυσή Αθηνά απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται στο 510 π.Χ και φυσικά εκτίθεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του βραβείου είναι προσφορά των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.
Η Επιτροπή Νέων θα απονείμει επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου, ενώ όπως και κάθε χρόνο οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την  αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινούψηφίζοντας μετά από κάθε προβολή.
Χρυσή Αθηνά όμως ονομάζεται και το βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Μουσική & Φιλμ, το οποίο επίσης συνοδεύεται από 10.000 ευρώ. Η Κριτική Επιτροπή που θα αποφασίσει για το βραβείο, αποτελείται από διάσημους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήναςπεριλαμβάνει και τα αναπόσπαστα πλέον τμήματα:
Πανόραμα με τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής φεστιβαλικής σοδειάς,
Μετά τα Μεσάνυχτα, με ταινίες που η ώρα προβολής τους είναι απλά ένας ακόμα λόγος για να προκαλέσουν ανατριχίλες,
Πρεμιέρες με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της επόμενης κινηματογραφικής σεζόν που όπως κάθε χρόνο βλέπουμε πρώτοι,
Σινεμά στα Όρια για όσους θέλουν να μάθουν για ένα σινεμά που δε φοβάται τις ακροβασίες,
Ντοκιμαντέρ γιατί η πραγματική ζωή είναι εκείνη που πολλές φορές ξεπερνά την τέχνη και
Μικρές Ιστορίες γιατί μια κινηματογραφική εμπειρία μπορεί να αφήσει το σημάδι της ανεξαρτήτως διάρκειας.
Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x Online
Ζήστε το Φεστιβάλ από μέσα, μάθετε πρώτοι τις εξελίξεις. Τα τελευταία νέα σχετικά με τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματα, τις επαφές, αλλά και κάθε είδους ενημερώσεις, θα ανεβαίνουν σε μορφή αναρτήσεων στοtwitter (http://twitter.com/nyxtespremieras), στο facebook, μέσα από το επίσημο προφίλ του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ (http://www.facebook.com/people/Periodiko-SINEMA/610404077), και φυσικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (http://www.aiff.gr).
Ακόμη, οι Νύχτες Πρεμιέρας, προκειμένου να προσαρμόσουν το προφίλ τους στις αυξανόμενες απαιτήσεις του κοινού τους, αποφάσισαν να επέμβουν, τόσο στο αισθητικό, όσο και στο ενημερωτικό κομμάτι της εναλλακτικής μορφής ενημέρωσης. Το αγαπημένο μας μπλόγκ άλλαξε διεύθυνση και φιλοξενεί πλέον τις ακραίες κατά καιρούς απόψεις μας στο (http://nyxtespremieras.wordpress.com/).

Κινηματογράφος Αττικόν Cinemax Class

Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821, http://www.cinemax.gr/

Κινηματογράφος Απόλλων Cinemax Class

Σταδίου 19, Αθήνα, Τηλ: +30-210-3228821 , http://www.cinemax.gr

Κινηματογράφος Δαναός 1

Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αθήνα (Αμπελόκηποι), Τηλ: +30-210-6922655, 6922657, 6922659, http://www.danaoscinema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου