Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

(completed)Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2010 από 1 έως 23 Αυγούστου


Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2010 από 1 έως 23 Αυγούστου


Εικαστικές Τέχνες, Μουσική και Κουκλοθέατρο συνδυάζονται και φέτος αρμονικά στις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2010. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 1 έως 23 Αυγούστου στα Φηρά Σαντορίνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.

Το φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει έξι συναυλίες, μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής και μία παράσταση κουκλοθέατρου. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την 1η Αυγούστου με μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής με τίτλο “Άρωμα Θάλασσας”, στην οποία συμμετέχουν πέντε νέοι, αλλά καταξιωμένοι εικαστικοί δημιουργοί, όλοι ηλικίας 35-40 ετών. Με ζωγραφικά τους έργα (λάδια και ακουαρέλες) συμμετέχουν η
Τάνια Δημητρακοπούλου, ο Πάνος Κόκκαλης και ο Κώστας Παππάς, ενώ με χαρακτικά τους έργα (ξυλογραφίες και χαλκογραφίες) συμμετέχουν η Κλέβες Κρίσικο και ο Δημήτρης Τσιρογιάννης. Μορφοπλαστικές αναζητήσεις των καλλιτεχνών με εικόνες της θάλασσας στοιχειοθετούν τη θεματολογία
της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.
Διάρκεια έκθεσης: 1 - 23 Αυγούστου 2010

Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με την Ρίτα Αντωνοπούλου, μια νέα τραγουδίστρια που όμως έχει κερδίσει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες, την ερμηνεία της και την ιδιαίτερη σκηνική της παρουσία. Βασική συνεργάτιδα του Θάνου Μικρούτσικου τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και
των Μίμη Πλέσσα και Σταμάτη Κραουνάκη παλαιότερα, μας ταξιδεύει σε μια μουσική παράσταση στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι για πιάνο και φωνή, που θα ενθουσιάσει το κοινό. Ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών αλλά και ξένα τραγούδια και τραγούδια από την προσωπική της
δισκογραφία. Μαζί της στο πιάνο ο εξαιρετικός μουσικός Άκης Μουχλιανίτης.

Στις 7/8 δύο πολλά υποσχόμενοι βραβευμένοι καλλιτέχνες, η νεαρή σοπράνο Ελένη-Λυδία Σταμέλλου και ο πιανίστας Μάριος Καζάς, μας ταξιδεύουν με γνωστά κομμάτια από τον κινηματογράφο και τα μιούζικαλς (“west side story”, “my fair lady”, “the phantom of the opera”, “Evita”, “the wizard of Oz”, “the sound of music” κ.α.). Η Ελένη-Λυδία Σταμέλλου, κόρη της γνωστής τραγουδίστριας Αλίκης Καγιαλόγλου, σπούδασε στο Φράιμπουργκ, τη Βιέννη και τη Μπολόνια. Εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και την Ελλάδα ερμηνεύοντας σε εννέα γλώσσες ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι την οπερέτα και το μιούζικαλ.

Στις 10/8 μια παράσταση για τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους μας, όπου το θέατρο και το κουκλοθέατρο παντρεύονται δραπετεύοντας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Η ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραμυθιών Φτουξελευτερία, που αποτελείται από την Αγγελική Γουναρίδη (εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων) και τον ηθοποιό Κωσταντή Μιζάρα (αφήγηση και κιθάρα), παρουσιάζει την παράσταση “Όταν η Κόκκινη Κλωστή Χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος”. Μια παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει ο φόβος, στον κόσμο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και μουσικής.

Ξεχωριστή εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ αποτελεί στις 13/8 το παθιασμένο ταξίδι στο μουσικό κόσμο του master του πιάνου Βασίλη Τσαμπρόπουλου, ενός μουσικού που το όνομά του είναι πλέον ταυτισμένο με το πιάνο. Παράλληλα με τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζει σε μια μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Γκύζη τo ρεσιτάλ “Piano in Passion”. Μία μοναδική μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης πιανιστικής τέχνης. Πιανίστας και συνθέτης διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συνδυάζει, με αριστοτεχνική ευελιξία και άνεση, διαφορετικά μουσικά στυλ και ιδιώματα, ξεδιπλώνοντας την μεγάλη πιανιστική του γκάμα, παράλληλα με την εντυπωσιακή μουσική και συνθετική του ικανότητα. Μέσα από τις εξαιρετικές διεθνείς ηχογραφήσεις του για την ECM, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο προσωπικό μουσικό ύφος αναμειγνύοντας στοιχεία κλασικής, τζαζ και έθνικ μουσικής.

Στις 17/8 η Μόρφω Τσαϊρέλη, συμπράττοντας με μία 5μελή αντρική ορχήστρα, ξετυλίγει τη μουσική παράσταση “1 γυναίκα ... 5 άντρες” ξεδιπλώνοντας διαφορετικές πτυχές της ερμηνευτικής φυσιογνωμίας της σε μία πολυεπίπεδη παράσταση, που τη διακρίνει η φρεσκάδα και ο αυθορμητισμός. Μια φωνή ανεπιτήδευτη που τραγουδά με ειλικρίνεια στοχεύοντας απευθείας στη ψυχή. Προτείνει μια γλυκιά βραδιά μ΄ ένα μουσικό κολάζ, που θα μας ταξιδέψει από τον Μάνο Χατζιδάκι στην Edith Piaf, από τους Pink Martini στον Σταμάτη Κραουνάκη, από τον Georges Moustaki στους Doors και από τον Kurt Weil στον Michel Legrand, περνώντας από τον Απόστολο Καλδάρα και τον Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα και στεγανά! Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν οι: Μόρφω Τσαϊρέλη (φωνή), Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο – καλλιτεχνική επιμέλεια), Μαρίνος Γαλατσινός (κλαρινέτο - σαξόφωνο - φλάουτο), Γιάννης Ζερβός (κιθάρες - τραγούδι), Σωκράτης Γανιάρης (ντραμς - κρουστά), Φώτης Μυλωνάς (μπάσο).

Το ταξίδι συνεχίζεται στις 20/8 με τον Γιώργη Χριστοδούλου και το Cabaret Infantil. Θεατρικότητα, χιούμορ, ρυθμός και τρυφεροί ήχοι συνθέτουν το Cabaret Infantil, ένα παιδικό καμπαρέ για μεγάλους που ανατρέχει με κέφι σε επιλεγμένα προσωπικά τραγούδια του Γιώργη Χριστοδούλου, συναντιέται με τους ήχους των καμπαρέ του Παρισιού, το swing των υπόγειων clubs της Νέας Υόρκης και χορεύει με τους ρυθμούς των πλανόδιων μουσικών στις ράμπλες της Βαρκελώνης. Περιλαμβάνει ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε ακούσματα pop, bossa nova, mambo, swing, cha-cha, αλλά και εκφραστικές μπαλάντες μαζί με απρόσμενες διασκευές σε ισπανόφωνα και γαλλικά τραγούδια, αλλά και σε παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια των ΄50ς και ΄60ς που γίνονται αγνώριστα και αποκτούν ένα εύρυθμο swing ήχο. Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν οι:
Γιώργης Χριστοδούλου (φωνή), Alfred Ruci (κιθάρες), Μάριος Βαλινάκης (σαξόφωνο), Πάρις Ματακούδης (κοντραμπάσο), Claude Azizahi (τύμπανα).

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23/8 με το Dimos Dimitriadis Jazz Quartet - New Play, μ΄ έναν από τους πιο ολοκληρωμένους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, τον σαξοφωνίστα Δήμο Δημητριάδη. Μαζί του παίζουν δύο εξαιρετικοί μουσικοί της νεώτερης γενιάς με διεθνή παρουσία, ο Λευτέρης Κορδής στο πιάνο και ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο. Είναι εκπρόσωποι του σημερινού παγκόσμιου προσώπου της τζαζ, που ζούν και εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη. Τη μπάντα συμπληρώνει ο καταξιωμένος ντράμερ Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης. Special guest: Παναγιώτα Χαλουλάκου, φωνή.


Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr

1 σχόλιο: