Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

(completed)Φεστιβάλ Νάξου 2010 στον Πύργο Μπαζαίου

"Αιών παίς έστι παίζων, πεσσεύων΄
παιδός  ή  βασιληίη
"
Ηράκλειτος
Η αίσθηση και η αισθητική του χρόνου
Επέτειοι, γενέθλια, άχρονο, εφήμερο, σύγχρονο, μνήμη, βίος, πέρυσι, εφέτος,  χθες, σήμερα, αύριο, κύκλοι ζωής, ηλικία, γενιές, ιστορία, επανάληψη, γέννηση, θάνατος, αιωνιότητα, παρελθόν, μέλλον, αρχή, τέλος.
Ο χρόνος σε όλες του τις μορφές, εκφράσεις και παραλλαγές απασχόλησε, επηρέασε και διαμόρφωσε τον άνθρωπο, ως φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική έννοια, ως κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα αλλά και ως βιολογικό, πνευματικό ή ψυχικό απόθεμα. Ιδιαίτερα στη μετά Αϊνστάιν εποχή η απόλυτη έννοια του χρόνου, όπως και του χώρου, έχει εξαφανιστεί, υπάρχουν μόνο γεγονότα και η ενέργεια που κυκλοφορεί χάρις στα φυσικά σώματα.
Σ’ αυτά ακριβώς τα γεγονότα και τα πρόσωπα που έδωσαν την ενέργεια τους για δέκα συνεχή έτη, αφιερώνουμε το εφετινό επετειακό 10o Φεστιβάλ Νάξου. Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ και 20 χρόνια από την δημιουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού «ΑΙΩΝ», που η ίδια η ονομασία του είναι συνώνυμη του χρόνου, με δραστηριότητες που προωθούν τον αέναο διάλογο του χρόνου με τη τέχνη.

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Α. Οπτικοακουστική εγκατάσταση
Ιστορίες για περίεργα παιδιά
24 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου 2010
Καθημερινά 10:00 – 17:00
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
www.bazeostower.gr
Εφέτος που συμπληρώνονται δέκα χρόνια για το Φεστιβάλ Νάξου, οι διοργανωτές διατρέχουν και συνοψίζουν τη μικρή του ιστορία, όχι με αποτιμήσεις αλλά με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις παραστάσεις και στήριξαν το Φεστιβάλ.
Σημαντικοί καλλιτέχνες αφηγούνται με το δικό τους τρόπο «Ιστορίες για περίεργα παιδιά» του Χρήστου Μπουλώτη, γνωστού αρχαιολόγου και βραβευμένου συγγραφέα παραμυθιών.Οι ιστορίες αναπτύσσονται με τη μορφή ηχητικής εγκατάστασης στα δωμάτια και τις αίθουσες του Πύργου Μπαζαίου, σ’ ένα περιβάλλον που εξάπτει τη φαντασία και κινητοποιεί το συναίσθημα του επισκέπτη κάθε ηλικίας.
Οι μικρότεροι θα ικανοποιήσουν την περιέργεια και θα ζωντανέψουν τα όνειρά τους, ενώ οι μεγαλύτεροι θα βρουν την ευκαιρία να αφυπνίσουν τη χειμάζουσα φαντασία τους.
Τι κρύβεται άραγε, πίσω απ’ το γαλάζιο ουρανό; Τι πίσω απ’ τους δείκτες των ρολογιών; Τι περιέχουν τα διπλοκλειδωμένα σεντούκια; Κι αν καταπιείς τους καρπουζόσπορους   θα φυτρώσει στην κοιλιά σου μια καρπουζιά;
Παράδοξες, σουρεαλιστικές και με χιούμορ, οι ιστορίες διαπερνούν την ερμητικότητα ενός μνημείου παρασύροντας τον επισκέπτη να τις ακολουθήσει με όση παιγνιώδη διάθεση διαθέτει.
Κείμενα: Χρήστος Μπουλώτης
Επιμέλεια-οργάνωση: Μάριος Βαζαίος
Ηχητική επεξεργασία- Διαδραστική εγκατάσταση: Λάμπρος Πηγούνης
Εικόνες: Βασίλης Παπατσαρούχας
Αφήγηση: Αρλέτα, Σαβίνα Γιαννάτου (σε ποίηση Γιώργου Παυλόπουλου), Δημήτρης Καταλειφός, Όλια Λαζαρίδου, Αργύρης Ξάφης, Έλλη Πασπαλά, Μελίνα Τανάγρη, Μαρία Φαραντούρη (σε κείμενο Γιώργου Χειμωνά).
  • Σάββατο 24 Ιουλίου, ώρα 20:30. Εγκαίνια οπτικοακουστικής εγκατάστασης, Ιστορίες για περίεργα παιδιά.

  • Κυριακή 25 Ιουλίου, ώρα 21:30. Συναυλία της Εμέλ Μαλούτι
    (
    Emel Mathlouthi). Με εξαιρετικά φωνητικά προσόντα και σκηνική γοητεία, η νεαρή Τυνήσια τραγουδίστρια ταξιδεύει από το Παρίσι  για να μας μυήσει σε μια αυθεντικά έθνικ μουσική εμπειρία. Ήχοι του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής συνδυάζονται με τσιγγάνικες επιρροές, φλαμένκο, Κέλτικους και ρέγκε  ρυθμούς. Μαζί της ο Αχμέτ Νουισσέ (Ahmed Nouisser).Πύργος Μπαζαίου /20 & 15€

                                                  
  • Παρασκευή 30 Ιουλίου, ώρα 21:30. Ρεσιτάλ της Έλενα Φρόλοβα (Elena Frolova), φωνή-κιθάρα. Καλλιτέχνης με έντονη παρουσία στη σύγχρονη ρωσική μουσική αλλά και στη διεθνή, κατακτά ολοένα μεγαλύτερο κοινό σ’ όλο τον κόσμο. Στη συναυλία της συνδυάζει ποίηση κλασσική και μοντέρνα, παλιούς ρωσικούς ήχους αλλά και μελωδίες άλλων χωρών και λαών. Στο Φεστιβάλ Νάξου εμφανίζεται για δεύτερη φορά.Πύργος Μπαζαίου /20 & 15€

  • Κυριακή 1 Αυγούστου, ώρα 21:30. Ρεσιτάλ πιάνου με τον Χρήστο Μαράντο. Ο νεαρός ταλαντούχος πιανίστας, έρχεται από τη Βιέννη με ένα πρόγραμμα στο πνεύμα του Διεθνούς Έτους Σοπέν, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2010 με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Πολωνού συνθέτη. Με αναφορές σε έργα του Μπετόβεν και του Μέντελσον, ο Χρήστος Μαράντος τοποθετεί το έργο του Φρεντερίκ Σοπέν στην ιστορική εποχή που το ανέδειξε. Υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. 
    Πύργος Μπαζαίου
     /20 & 15€


  • Τρίτη 3 Αυγούστου, ώρα 21:30. Συναυλία–αφιέρωμα στο συνθέτη Περικλή Κούκο». Μια μουσική γιορτή για τα 50χρονα του διεθνούς φήμης συνθέτη, στο νησί της καταγωγής του. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις όπερες «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Μανουέλ Σαλίνας». Προλογίζει ο ίδιος ο Συνθέτης. Ερμηνεύουν οι σολίστ: Daria Shlem (βιολί), Κωνσταντίνος Μπουντούνης (τσέλο), Δημήτρης Κούκος (πιάνο), Στέλλα Κούκου (πιάνο). 
    Πύργος Μπαζαίου
     / 15€
  • Παρασκευή 6 Αυγούστου, ώρα 20:30. Παρουσίαση του βιβλίου: «Φολέγανδρος Εικόνες και Κείμενα» των Λευτέρη Καρυστιναίου και Αντόν Μαρτίνεζ ντε Αρτιέδα. Ομιλητές: Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μάρκος Βενιός, Αντώνης Τζιώτης.
    Είσοδος ελεύθερη. Πύργος Μπαζαίου 


  • Παρασκευή 6 Αυγούστου, ώρα 21:30. «Κλωτσιά στη φτώχεια». Προβολή του ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στους «αόρατους» κατοίκους της πόλης. Άστεγοι, άτομα εξαρτημένα από ψυχότροπες ουσίες και πρόσφυγες είναι οι πρωταγωνιστές μιας ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής παρέας, της Eλληνικής Oμάδας Αστέγων. Το 2010 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
    Παραγωγή, «Μηχανή του χρόνου». Σενάριο-σκηνοθεσία, Χ. Βασιλόπουλος-Δ. Πετρόπουλος. Μουσική, Δ. Μπίζος. Από τη Μ.Κ.Ο. «Διογένης» (πρώην «Γαλέρα»).
    Πύργος Μπαζαίου / Είσοδος ελεύθερη.
  • Δευτέρα 9 & Τρίτη 10 Αυγούστου, ώρα 21:30. «Λεντς» του Γκέοργκ Μπύχνερ. Το Φεστιβάλ φέρνει στη Νάξο τη χειμερινή θεατρική παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού ΑΙΩΝ. Ένα από τα σημαντικότερα κλασικά κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας σε μια σύγχρονη παράσταση. Το έργο παρακολουθεί 20 ημέρες από το σύντομο ταξίδι της ζωής του άτυχου ποιητή Λεντς, από τους πρωτεργάτες του κινήματος «θύελλα και ορμή» στο τέλος του 18ου αιώνα. Μετάφραση, Αλέξανδρος Ίσαρης. Σκηνοθεσία, Στέλιος Κρασανάκης.. Παίζουν οι ηθοποιοί, Βασίλης Μαργέτης και Μαρία Πίγκου. Μουσική σύνθεση και ζωντανή συμμετοχή Λάμπρος Πηγούνης. 
    Ιερό του Διονύσου στα Ύρια
      /20 & 15€
  • Πέμπτη 12 Αυγούστου, ώρα 20:00. «Όταν η κόκκινη κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος». Παράσταση κουκλοθέατρου και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με ζωντανή μουσική και τραγούδια, από την ομάδα «Φτουξελεφτερία». Κούκλες, αντικείμενα και άνθρωποι συναντιούνται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει ο φόβος… Αφήγηση – κιθάρα: Κωσταντής Μιζάρας. Εμψύχωση κούκλας και αντικειμένων: Αγγελική Γουναρίδη. 
    Πύργος Μπαζαίου
     / 10€
  • Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 12:00, «Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας». Η ομάδα Φτουξελεφτερία καθοδηγεί τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 10 χρονών να κατασκευάσουν τη δική τους κούκλα από «άχρηστα» αντικείμενα και να παίξουν μαζί ένα μικρό αυτοσχέδιο σενάριο.
    Κόστος συμμετοχής: 5€. Χώρος: Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης Φιλίππας Φλώρακα, Οδός Δανακού, Άγιος Γεώργιος, Χώρα. Πληροφορίες 22850 31402, 22850-25114 & 6940899922.
  • Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώρα 21:30. «Μόνο μην κλαίς».
    Η Αρλέτα σε τραγούδια από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.Μια βραδιά πλημμυρισμένη από την παρουσία, τους στίχους και τη μουσική  ατμόσφαιρα που η δημοφιλής τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια ξέρει με μοναδικό τρόπο να δημιουργεί. Μια γιορτή που είναι συνδεδεμένη με την Ελληνική και όχι μόνο μυθολογία των τελευταίων 40 χρόνων. 
    Πύργος Μπαζαίου
     /20 & 15€
  • Σάββατο 21 Αυγούστου, ώρα 21:30. «UrbanDig 5: Σολωμός» Παράσταση-δρώμενο. Η ομάδα «όχι παίζουμε» εξερευνά τον Διονύσιο Σολωμό, αναζητώντας αυτό που ο ποιητής ορίζει «μέλλον». Ένα ποιητικό όραμα για έναν άλλον πολύ καλύτερο κόσμο. Η παράσταση εμπνέεται αισθητικά από το κατεστραμμένο τοπίο της λίμνης Μαραθώνα από τις περσινές πυρκαγιές. Χορογράφος: Ειρήνη Αλεξίου. Σκηνοθέτης: Γιώργος Σαχίνης. Κείμενα: από τον «Λάμπρο» του Δ. Σολωμού. Πρώτη παρουσίαση. 
    Πύργος Μπαζαίου
     /20 & 15€
  • 26-29 ΑυγούστουΒιωματικό σεμινάριο με θέμα "Μυθιστορίες και γενιές, τομές και ανατροπές." Με τους: Χάρι Kατάκη, ψυχολόγο, Στέλιο Κρασανάκη, ψυχίατρο-δραματοθεραπευτή, Λίλυ Στυλιανούδη, ανθρωπολόγο, Δημήτρη Σταυρόπουλο, οικογενειακό ψυχοθεραπευτή.
    Χώρος: Πύργος Μπαζαίου
    Πληροφορίες: 210 7258741 & 22850 31402
  • Σάββατο 28 Αυγούστου, ώρα 20:30. Παρουσίαση του βιβλίου «Το Δουκάτο του Αιγαίου» και των πρακτικών της ημερίδας «Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο. Οι πολίτες μιλούν γι’ αυτά»Ομιλητές: Λίλυ Στυλιανούδη, Νίκος Μοσχονάς, Μάριος Βαζαίος, Ειρήνη Γρατσία, Στέλιος Λεγάκης.
    Χώρος: Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο, πλατεία Μητρόπολης Χώρας. Σε συνεργασία με την εταιρεία MONUMENTA(www.monumenta.org).
Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου
  • Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός. Τηλ. 22850 31402
  • Naxos Tourist Information, λιμάνι Χώρας Νάξου. Τηλ. 22850 25480
  • Cafe Citron, παραλία Χώρας Νάξου. Τηλ. 22850 22227
  • Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί. Τηλ. 22850 31220
πηγή www.bazeostower.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου